Historie

Setia Hati Terate is een bekende stroming binnen pencak silat , binnen deze stroming bestaan verschillende takken , waarvan onze organisatie "persaudaraan setia hati terate" of "setia hati terate " afgekort als "PSHT"of "SHT " , de grootste en de meeste verbreid is . Het hoofdkantoor en bekend als Padepokan pusat ligt in Madiun , op oost- java . De huidige voorzitter is mas H . Tarmadji Boedi harsono , SE .

Hieronder vindt u een korte historie:

Grondlegger Setia Hati:

Ki Ageng Soerodiwiryo is de grondlegger van Setia Hati ( afgekort als "SH ") . Eyang Soero , zoals hij ook wel wordt genoemd , woonde en werkte als ambtenaar in dienst van het Nederlandse koloniale bestuur op diverse plaatsen in west java en sumatra , alwaar hij kennis opdeed van verschillende pencak silat stijlen en tevens in de leer ging bij geestelijk leraren . De koppeling tussen deze geestelijke kennis en wat hij uit de diverse stijlen had gedestilleerd werd de basis van de Setia Hati stijl die hij in 1903 oprichtte in Surabaya . De gevechtstechnieken groepeerde Eyang Soero in 36 Jurus ( gevechtslopen ) . De introductie van de nieuwe Pencak Silat stijl riep de eerste instantie verzet op bij de gevestigde Pencak Silat meesters in die omgeving . Eyang Soero versloeg een aantal van deze echter in een gevecht en verwierf op die wijze faam en respect in de regio .

Vanaf 1915 werd de stijl gevestigd in Madiun , vanwaar uit deze zich verder in Java verspreid . Leerlingen moest minimaal 17 jaar zijn voordat ze werden toegelaten .Eyang Soero koos zelf degenen uit die ingewijd mochten worden in de SH . De inwijdingsceremonie vond altijd plaats in zijn huis .

Eyang Soero

Eyang Soero stierf in 1944 . Hij heeft zelft nooit een officiële organisatie opgericht , Door leerlingen van hem werden vanaf de jaren '20 echter diverse trainingsgroepen opgericht . Uit sommige groeinden de huidige SH organisatie . Met name na de dood van Eyang Soero hebben zich allemaal op hun eigen manier ontwikkeld . Kenmerkend voor alle authentieke SH organisatie zijn het hanteren van 36 Jurus en de geestelijke leer van de SH .

Mas Hardjo Oetomo :

Mas Hardjo Oetomo werd in 1917 ingewijd als lis van de Setia Hati door Eyang Soero en bereikte de hoogste graduatie ( derde trap ) . Hij richtte in 1922 in desa Pilangbango te Madiun de "Setia Hati Pencak Sport Club"op . Dit was een eigen trainingsgroep met het doel om verzet te bieden tegen de Nederlandse bezetter , onder andere door militaire spoorwegtransport te saboteren. De groep stond te boek als "club", het vormen van een organisatie was in de tijd namelijk verboden . In tegenstelling tot Eyang Soero wilde mas Hardjo Oetomo de Setia Hati voorbehouden aan de inlandse bevolking en inzetten in het sterven naar de onafhankelijkheid van Indonesië . Gezien de aard van groep was de training erg hard en praktijkgericht .

Eyang Soero

Mas Oetomo werd later gearresteerd voor zijn activiteiten en tijdens zesjarigegevangenschap in Padang op het eiland Sumatra wisselende hij veel kennis uit met de pancak silat meester die hij daar ontmoette . Toen hij weer vrijkwam riep hij zijn groep weer leven in . Hin vroeg toen ook toestemming aan Eyang Soero om zelf mensen in te wijden in de Setia hati . Mas Oetomo had veel vaardigheden , kennis en een goede reputatie en veel SH leden kwamen dan ook naar hem om van hem les te krijgen .

Setia Hati Terate:

Uit de groep van mas Oetomo werd in 1948 de huidige "Setia Hati Terate " organisatie opgericht . Deze breidde zicht vooral snel uit tijdens het voorzitterschap van R.M. Imam Koessoepangat . "Mas Imam"was een bijzondere persoon . Hij werd gezien als iemand die zeer ver gevorderd was in geestelijk leer , de " ilmu kebatinan ". Hij maakte met een groep goed getraind vechters een tournee in Indonesië waarbij middels volcontact gevechten de effectiviteit van de stijl werd aangetoond . Na het zien van deze gevecht wilden veel mensen SHT gaan trainenn . De SHT won zo snel aan populariteit en groeide explosief . Tegenwoordig is het een van de grootste Pencak Silat stijlen in Indonesie met afdelingen verspreid over de archipel en meer dan 1.5 miljoen leden . PSHT heeft meer dan 200 afdelingen in Indonesië , ook meer dan 80 commissariaat in universiteit in Indonesië en aantaal commissariaat in het buitenland ( SHT commissariaat Nederland een van ). Onderlinge broederschap ( "Persaudaraan") staat bij SHT zeer hoog in het vaandel .

Eyang Soero

Karakteristiek aan de PSHT zijn de veelal open gevechtshoudingen die een aanval van de tegenstander uitlokken en gebruikt van snelheid en verassingen . Daarnaast wordt groot belang gehecht aan de mentaliteit van de vechter . In de PSHT zit zowel hoog , midden als laag "spel" en er wordt ook gebruikt gemaakt van wapens . Dit betreft ondermeer de golok ( kapmes) , de clurit ( sikkel ) , de toya ( lange stok ) , trisula , parang , belati / pisau en de kerambik ( sikkelvorming wapen ).

Logo